Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn søndag 04.04.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind og lokalt mye snø gir økende skredfare nordvest i regionen. Unngå leområder der det samler seg fersk fokksnø. Enkelte skred kan løsne naturlig.

Skredfarevurdering

Snø og sterk vind danner flak i leformasjoner. Det vil være lett å løse ut middels store skred i mange leheng med fersk innblåst snø. I noen heng kan skredene bli store, og enkelte kan løsne naturlig. Skred kan løsne både innad i fokksnøen og skli på glatt skare. Nordvestlige deler av regionen får mest snø og er derfor mest utsatt.

Høyt til fjells finnes det kantkornlag i snødekket. Generelt skal det stor belastning til for å løse ut skred i kantkornlaget, da det ligger under harde og bærende lag. Men enkelte steder, spesielt der snødekket er tynt, kan det likevel være mulig for en enkelt skiløper å løse ut skred.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 3. april 2021

Under ca. 1000 moh. er det hard skare i overflaten. Over dette finnes lommer med fokksnøflak av varierende hardhet, som øker i tykkelse med høyden. I skyggesider og der solen ikke har tatt tak er fokksnøen tørr. Det er mest snø i østvendt terreng. De største skavlene finnes også i denne himmelretningen. Snøgrensen varierer innad i regionen. Høyest snøgrense i fjordnære strøk. I Jostedalen og Sogndalsdalen er det skiføre fra 400 moh.

Før mildværet tidlig i påsken fantes det et vedvarende svakt lag med kantkorn i snødekket. Det er usikkert hvordan mildværet har påvirket dette laget, men sannsynligvis er det fortsatt tilstede høyt til fjells.

Fredag ble det observert et str. 4 skred nordøst for Nonsholten (1387 moh.) i Sogndalsdalen. Tidspunkt for skredet er ukjent, sannsynligvis løsnet det på kantkorn i forbindelse med mildvær. Det har vært observert flere små naturlig utløste skred i soleksponerte heng de siste dagene.

Det er gjort observasjon av overflaterim i enkelte heng mot nord. Som følge av temperatursvingninger gjennom døgnet kan det noen steder også ha utviklet seg kantkorn i overflaten. Lørdag ble det rapportert om ett drønn i snøen på Asbjørnnosi (1488 moh.) i Jostedalen.

Fjellvær

Lørdag 3. april 2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra nordvest. -10 °C til -1 °C på 1400 moh. Klarvær. Tilskyende utover dagen

Søndag 4. april 2021

15 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Sterk kuling fra vest. -13 °C til -1 °C på 1400 moh. Skyet. Synkende temperatur og nysnøgrense om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS